Rada ČT spěchá s volbou nové Dozorčí komise

Radní České televize se mají sejít už ve středu 25. listopadu, aby zvolili členy své Dozorčí komise místo těch, které minule odvolali. Tato rychlost brání vyhlášení jakéhokoliv transparentního výběrového řízení, takže radní budou vybírat z návrhů, které sami předkládají.

Podle informací, které na svém facebookovém profilu zveřejnil radní Zdeněk Šarapatka, jsou členové v navrhování aktivní. Hana Lipovská navrhuje hned dva členy pětičlenného orgánu. Jejím prvním kandidátem je právník Václav Musílek, bývalý manažer Československého rozhlasu a bývalý tiskový mluvčí ODS. V letech 2011 až 2014 byl Musílek místopředsedou strany Suverenita – blok Jany Bobošíkové. Podle Šarapatky je nyní ředitelem kanceláře Jany Bobošíková v Institutu svobody demokracie. Druhým kandidátem Hany Lipovské je muzikálový producent Oldřich Lichtenberg. V letech 1996 a 1998 působil ve volebním štábu ČSSD.

Radní Roman Bradáč navrhuje, aby se členem Dozorčí komise stal Radek Žádník. Ten dříve pracoval v ČT jako ředitel programových okruhů. Také působil jako ředitel controllingu ve Škodě Praha, jako výkonný ředitel pro finance a provoz v TV Barrandov a jako výkonný ředitel pro finance České pošty.

Radní Vladimír Karmazín chce, aby v Dozorčí komisi působili Petr Šlachta, který pracoval jako hlasatel zpráv z dopravy na Nově a Eva Hubková, která letos kandidovala do Rady ČT za Základní organizaci Českého svazu včelařů v Struhařově, ale neprošla přes hlasování ve volebním výboru. Ta dříve pracovala v ČT na ekonomických pozicích a dnes působí v oddělení správy majetku České pošty. Třetím, kterého Karmazín navrhuje, je exnáměstek ředitele ČRo pro správu majetku Tomáš Kollarczyk.

Radní Daniel Váňa doporučuje Radima Ječného odborníka na železnice. Pavel Matocha navrhuje Petra Juchelku, kterého Zdeněk Šarapatka popisuje jako Matochova kamaráda ze šachů a pardubického hokeje. Radní Pavel Kysilka navrhl do Dozorčí komise Michala Petrmana, který je členem dozorčí rady a předsedou auditního výboru Moneta Money Bank a nedávno byl zvolen do správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Radní Luboš Veselý chce, aby byl do komise znovu zvolen Jiří Maceška, který byl (také jeho hlasem) minulý týden ze své funkce odvolán.

Seznam jmen zřejmě není konečný a objeví se tak ještě další návrhy. Otázkou ale je legálnost celého procesu. Například senát odhlasoval, že odvolání komise neproběhlo v soudu se zákonem. Je tedy otázkou, zda-li volbou nových členů nebude Rada pokračovat v nezákonném jednání, které by následně mohlo být soudem zneplatněno.

Čtěte dál